Educatie

Op bezoek……

Bij Erfgoededucatie gaat het om het leren over wat in vroegere tijden in onze omgeving is gebeurd. Het gaat over gebouwen zoals kastelen, oude molens en middeleeuwse stadjes, maar ook over de verhalen en de bijzondere plekken en het landschap in de buurt waar we wonen. Wat is er bewaard en wat willen we doorgeven aan de kinderen, die na ons komen? Met andere woorden: wat dragen we over aan de volgende generatie!

Er komen jaarlijks heel wat kinderen op bezoek in de Noordmolen. Dat vinden wij als molenaars best leuk, want altijd weer zijn er van die leerlingen, die willen weten hoe zo’n watermolen werkt en of er nog meer te vertellen is.

Nou, dat hebben we, hoor !

Die verhalen van ons hebben we opgeschreven in een aantal lesbrieven. Als je die eens rustig doorleest, dan weet je nog veel meer over dat mooie plekje in de bossen van Twickel. Er zit ook een lesbrief Wegen en Water bij de Noordmolen over de natuur langs de Oelerbeek bij de Noordmolen in het pakket. Deze laatste lesbrief bestaat uit illustraties met opdrachten. Als je alle lesbrieven met de bijbehorende vragen hebt doorgewerkt, heb je een heel project gemaakt. Je kunt ze zo mooi maken als je zelf wilt.

Daar kwamen vele eeuwen boeren bijeen om hun graan te laten malen. Ook lieten ze daar hun lijnzaad uitpersen. Waar jarenlang honderden Duitsers te voet langs trokken op weg naar Holland of Friesland en waar dwars door het bos kleine scheepjes over de Twickelervaart aan- en afvoeren.

Klik op een van de afbeeldingen voor meer informatie

Noordmolen Twickel - Lesbrief-1-2
Noordmolen Twickel - Lesbrief-3-4
Noordmolen-Twickel-Lesbrief-5-6-7
Noordmolen-Twickel-Lesbrief-8-9-10
Noordmolen Twickel - Lesbrief-Wegen-en-water-bij-de-Noordmolen-(lesbrief-5)

In de lesbrieven vind je wetenswaardigheden over:

  1. Molens
  2. De Noordmolen, een stukje geschiedenis
  3. Vlas, een waardevolle plant
  4. De Noordmolen aan het Marskramerpad
  5. Wegen en water bij de Noordmolen
  6. Lijnolie, het product van de Noordmolen
  7. Het Twentse landschap

Tot ziens in de molen!