Midwinterwandeling Delden

Ontdek Delden en landgoed Twickel tijdens de traditionele Midwinterwandeling, elk jaar op 27 december.

Een van de mooiste landgoederen van Nederland.

Noordmolen-Twickel-Midwinterwandeling

Algemene informatie

De route vertrekt elk jaar op 27 december vanaf het Gasterij t’Oaldershoes, Kerkstraat 5 in het centrum van Delden. Je kunt kiezen uit circa 5, circa 10 of circa 15 kilometer, waarbij de kortste route uitermate geschikt is voor gezinnen met kinderen en mindervaliden.

Met behulp van de routebeschrijving word je langs de verschillende bezienswaardigheden geleid, zoals de Museumboerderij de Wendezoele, de Noordmolen, Landgoedwinkel en Bezoekerscentrum Twickel, Schaapskooi ‘t Schoap’nschot, Wagenmakerij van den Barg en Houtzagerij Twickel

De route gaat vanuit Delden over landgoed Twickel, waar alle bezienswaardigheden nog in kerstsfeer zijn. Tijdens de wandeling worden warme hapjes en drankjes tegen een kleine bijdrage aangeboden. Er is koffie en krentenwegge, maar ook glühwein, oliebollen en pannenkoeken. Warme chocolademelk, de traditionele kniepertjes en snert worden uiteraard niet vergeten. Tijdens de wandeling hoort u ook het welbekende geluid van de midwinterhoorn.

Je kunt de wandeling starten tussen 10:00 en 14:00 uur. De deelnemende attracties zijn geopend van 10:00 tot 16:00.

Kosten
€2,50 per deelnemer. Pinnen is mogelijk.

Parkeren
Let op: PARKEREN op Landgoed Twickel is niet toegestaan!
Er is voldoende parkeermogelijkheid in het centrum en bij het station.

Deelnemers Midwinterwandeling Delden

Midwinterhoornblazers Stad & Ambt Delden

Heb je ooit tijdens een wandeling de mooie klanken van de Midwinterhoorn gehoord? Midwinterhoornblazers Stad & Ambt Delden zijn opgericht in 1975, met als doel de Midwinterhoorn weer terug te brengen naar het platteland. Jong en oud blaast hedendaags bij de blazers van Stad & Ambt Delden.

Noordmolen-Twickel-Midwinterhoornblazers
Noordmolen-Twickel-Oaldershoes

Gasterij ’t Oaldershoes

Gasterij ’t Oaldershoes is een gezellig restaurant met 3 aaneengesloten vertrekken die een Engelse sfeer uitademen. Met een authentieke Engelse telefooncel voor het pand is de sfeer van onze Gasterij al gelijk bepaald.

Wij beschikken over een uitstekende lunchkaart met een keur aan kleine gerechten. Voor een kop koffie met gebak, Brusselse wafel met warme kersen of Twentse krentenwegge zien wij u ook graag als gast. Tevens kunt u zomers op ons terras genieten van het sfeervolle Delden of ’s avonds wegdromen onder de verlichte oude stadstoren. Voor een kleine bruiloft, vergaderingen, receptie zijn wij voor u een uitstekend adres compleet verzorgt met een diner of warm en koud buffet en met onze gastvrije bediening.

www.oaldershoes.nl

Museumboerderij Wendezoele

De organisatie van Museumboerderij Wendezoele wordt helemaal gerund door vrijwilligers, meer dan 75 mensen zijn regelmatig betrokken bij de organisatie van de boerderij.
De museumboerderij is gevestigd in een Twickelboerderij Erve Brinkate uit 1895. Wendezoele is een creatieve naam, en betekent het wenden van de zuil waar een ketel aan hangt boven het vuur in een los hoes tussen het woongedeelte en de stallen, maar staat ook voor de grote wending in de landbouw in de eerste helft van de twintigste eeuw.

www.wendezoele.nl
Foto: Wim Ahne

Noordmolen-Twickel-Museumboerderij-Wendezoele
Noordmolen-Twickel-Midwinterwandeling

Noordmolen Twickel

Tijdens de wandeling kom je onder andere langs de bezienswaardigheid “De Noordmolen”, een onderslag watermolen, waar de molenaars lijnolie uit lijnzaad slaan. Tijdens de demonstratie geven de molenaars tekst en uitleg over het slaan van olie en het ambacht molenaar. Tijdens de sfeervolle wandeling hoor je het bekende Twentse geluid van de midwinterhoorn. Bij de Noordmolen worden de beste oliebollen van Twente gebakken. Je kunt hier gezellig uitrusten, je warmen bij de vuurkorven en genieten van de Glühwein en warme Chocolademelk.

www.noordmolen-twickel.nl

Landgoedwinkel | Bezoekerscentrum Twickel

We bieden artikelen aan die het landgoed voortbrengt. Vrijwel alles in de winkel is afkomstig van Twickel of heeft er een sterke binding mee. Zoals serviesgoed, textiel, thee en gifts uit onze citrus collectie, terracotta, door ons uitgegeven boeken, honing uit de bijenstal van de moestuin, producten van de historische houtzagerij en lijnolie van de Noordmolen. Alles gesigneerd met het wapen van Twickel.

www.twickel.nl

Noordmolen-Twickel-Landgoedwinkel-Bezoekerscentrum
Noordmolen-Twickel-Schaapskooi

Schaapskooi ’t Schoap’nschot

De thuisbasis van de Folkloristische Vereniging Midden Twenthe. Zij geven regelmatig demonstraties van traditionele volksdansen uit de regio. Tijdens de Midwinterwandeling worden er onder andere pannenkoeken gebakken die tegen een kleine vergoeding gekocht kunnen worden.

Wagenmakerij van den Barg

De geschiedenis van Wagenmakerij Van den Barg gaat terug naar 1872. In de schuur achter erve Bornerhoeve is te zien hoe vroeger wagens en koetsen werden gemaakt.

www.twickel.nl

Noordmolen-Twickel-Houtzagerij-Twickel

Twickeler Houtzaagmolen

De Twickeler Houtzaagmolen ligt dicht bij de weg van Delden naar Hengelo vlak achter hotel Carelshaven. De molen werd in 1771 in opdracht van Carel George Graaf van Wassenaer Obdam gebouwd. Ruim tweehonderd jaar is hier hout gezaagd. In die periode zijn verschillende aanpassingen aan de machines gedaan om met nieuwste technieken te kunnen werken. Eerst werd er op windkracht gezaagd, vervolgens met een stoommachine en daarna elektrisch totdat in 1975 de zagerij een nieuw gebouw in gebruik nam.

Na een grondige restauratie in 1988 en 1989 is de Twickeler Houtzaagmolen in 1990 heropend. In 1989 heeft de “Stichting Beheer Houtzaagmolen Twickel” het beheer en het onderhoud overgenomen. Een groep enthousiaste vrijwilligers is constant bezig de molen in optimale conditie te houden en staat klaar om u te ontvangen en rond te leiden. Hoewel de windmolen reeds lang is verdwenen blijven wij nog steeds over ‘de molen’ spreken. Tijdens de Midwinterwandeling kun je bij de Twickeler Houtzaagmolen erwtensoep eten.