Jaarprogramma

Jaarprogramma

Noordmolen Twickel heeft elk jaar een programma met terugkerende evenementen met elk zijn eigen thema. Tijdens de evenementen is de Noordmolen in werking en wordt er uit lijnzaad lijnzaadolie geslagen. De molenaars geven tekst en uitleg over de historie en werking van de molen. Er wordt onder andere lijnzaadolie verkocht. Kijk op de pagina producten voor het gehele assortiment. De toegang tot de Noordmolen is gratis.

Wandel mee tijdens de Drie Koningen Winterwandeling op zondag 8 januari 2023.

Ontmoet de Drie Koningen tijdens deze unieke wandeling over het prachtige landgoed Twickel in Delden. Er is keuze uit een tocht van 5 of 8 km.

Noordmolen-Twickel-Drie-Koningen-Wandeling

Bij deze wandeling door Twickel kom je langs plekjes waar je normaal tijdens een vrije wandeling niet kunt/mag komen. Een prima gelegenheid om samen het nieuwe jaar gezond en gezellig te beginnen. Na de feestdagen met kinderen, vrienden, buren en/of kennissen lekker het bos in, genieten van de omgeving en de gezellige ambiance.
Met de Drie Koningen en misschien een sprookjesachtig winterlandschap kunnen de omstandigheden optimaal zijn voor een prachtige, sfeervolle wandeling.

Op de rustplaatsen bij de Noordmolen en Wagenmakerij van de Barg zijn hartversterkertjes, koffie, warme chocolademelk, glühwein, limonade, koffie met krentenwegge/knieperkes of worstenbroodjes verkrijgbaar. De volledige opbrengst komt elk jaar ten goede van een goed doel.

Er kan worden gekozen uit een tocht van 5 en 8 kilometer. Beide routes zijn duidelijk aangegeven en deelname is gratis.

Vanaf 11.00 uur tot uiterlijk 15.00 uur kun je starten vanaf de parkeerplaats bij het kasteel Twickel tegenover de Landgoedwinkel aan de Twickelerlaan 7, 7495VG Ambt Delden.

De wandeling wordt georganiseerd door de Projectgroep Deldense Kerken.

Nationale Molendagen 2023 op 13 en 14 mei bij Noordmolen Twickel

Op zaterdag 13 en zondag 14 mei 2023 zijn de Nationale Molendagen. Ruim 900 molens door het hele land zullen draaien, malen en/of olie slaan waarvan het merendeel ook de deuren voor je open zet. Ga ook naar binnen en ervaar van dichtbij het stoere karakter van de molen en de molenaar. De molen beleef je pas echt als je binnen bent!

Sneltekenaar Thijs Wessels

Dit jaar komt sneltekenaar Thijs Wessels jouw op leuke manier gratis portretteren. Thuis is er zondag 14 mei van 12:00 tot 15:00.

Gratis kleurplaten

Voor kinderen zijn er kleurplaten met de molen die jij het mooist vindt om in te kleuren. De kleurplaten zijn beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Noordmolen Twickel Nationale Molendagen

Buiten is Twickel in mei op z’n mooist en bij de bruggetjes bij de Noordmolen het allermooist.

Op zaterdagmorgen 13 mei plegen de vrijwillige molenaars onderhoud aan de molen en de directe omgeving, maar vanaf 12:30 uur tot 16:30 draait de molen en is hij geopend voor publiek.

Zondag 14 mei is de molen tevens geopend van 10:00 tot 16:30 uur. De molenaars geven tekst en uitleg bij het oude ambacht van “lijnolie slaan”. De toegang is altijd gratis, maar een vrije gift wordt erg op prijs gesteld, want daarmee kan de Noordmolen in stand worden gehouden.

Combineer je bezoek aan de molen met een van de vier wandelingen over landgoed Twickel. Een set van vier wandelingen kost € 1,50 en is verkrijgbaar bij de molen. In mei is landgoed Twickel op z’n mooist, en bij de Noordmolen het allermooist. De molenaars kijken uit naar je bezoek.

Open Monumentendag 2023 op 9 en 10 september bij Noordmolen Twickel

De Open Monumentendagen vinden plaats in het weekend van 9 en 10 september 2023. Tevens zijn het dit weekend de Overijsselse Molendagen. Het spreekt voor zich dat Noordmolen Twickel dan open en in werking is met uitleg aan de bezoekers. De openingstijden op deze dagen zijn van 10:00 tot 16:30, waarbij in de molen van meer dan 650 jaar oud lijnolie wordt geslagen en de molenaars tekst en uitleg geven.

Tijdens de Open Monumentendagen openen duizenden monumenten in heel Nederland in het tweede weekend van september gratis hun deuren voor publiek. De Open Monumentendagen worden georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met lokale comités door het hele land. Met dit evenement willen zij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en het daarmee te behouden voor een breed publiek.

Noordmolen-Twickel-Open-Monumentendag

De lekkerste oliebol van Twente tijdens de Midwinterwandeling

Zoals ieder jaar bakken de molenaars van de Noordmolen  de befaamde oliebollen weer glanzend bruin. Ook dit jaar  dingen onze bijna professionele groep beslagmakers en bakkers  weer mee naar de prijs van de  “De lekkerste oliebol van Twente”. Nieuwe ketels zorgen er voor dat je de begeleidende Glühwein  en chocolademelk op de juiste temperatuur geserveerd krijgt. En dat alles voor een luttele prijs! Je kunt dit doen met de jaarlijkse midwinterwandeling onder begeleiding van de traditionele klanken van midwinterhoorns.

Kom elk jaar gezellig langs op 27 december en geniet tussen 10:00 u. en 16:30 u. van onze heerlijke oliebollen, Glühwein  en chocolademelk in een prachtige omgeving terwijl de Noordmolen open en in werking is.

Bekijk de informatie over de Midwinterwandeling op onze pagina Midwinterwandeling.

Noordmolen-Twickel-Midwinterwandeling