Wandelen en fietsen rond Noordmolen Twickel

Wandelen rond Noordmolen Twickel

Noordmolen Twickel - Wandelroutes

Na het bezoek aan de Noordmolen is er vaak interesse voor een wandeling in de directe omgeving. Landgoed Twickel is een ideale en prachtige omgeving om een wandeling te maken. Een lange of korte route, met een groep, met kinderen, met de hond, de mogelijkheden zijn onbeperkt.

De routes beginnen en eindigen bij de Noordmolen, de lengtes van de wandelingen varieëren van 60 tot 90 minuten. Zij laten de mooiste plekjes zien op en rond het landgoed. Een set van vier wandelingen kost € 1,50.

molenfietsroute.nl

De molens van de Hof van Twente hebben de handen ineen geslagen en een website ontwikkeld voor het fietsen naar de molens van de Hof van Twente. Er zijn meerdere routes beschikbaar die langs meerdere molens komen. Ook is er een overzicht wanneer welke molens open zijn zodat je ook de molens van binnen en meestal in werking kan zien. De aanwezige molenaars geven daarbij tekst en uitleg en kunnen alles over de techniek en historie van hun molen vertellen.

Ga naar www.molenfietsroute.nl of selecteer onderstaande afbeelding.

Fietsen rond Noordmolen Twickel

Noordmolen Twickel - Fietsknooppunt 74
Het landgoed Twickel en het gebied rond de Noordmolen leent zich bij uitstek voor prachtige fietsroutes. Fietsknooppunt 74 ligt bij de Noordmolen. Een mooi start- of eindpunt voor een fietsroute.
Klik hier om via de fietsknooppuntenplanner bij fietsknooppunt 74 te komen.Over landgoed Twente is een mountainbike route aangelegd van 10 kilometer. De route kun je hier downloaden.
Noordmolen Twickel heeft samen met Textiel Route Twente, Museum Bussemakerhuis, Wendezoele Museumboerderij en Landgoed Twickel een fietsroute ontwikkeld van 34 kilometer die je ook zelf kunt inkorten. De route gaat langs alle vermelde locaties en overige interessante plekken die worden beschreven, die je als  oorspronkelijke of verkorte route kunt downloaden als PDF of GPX via onderstaande banner.
Noordmolen-Twickel Textielroute Borne Delden

Weg van Delden

Deze wandelroute van 13 kilometer start bij het treinstation in Delden. De route gaat langs kasteel Twickel, via halfopen weiden en over het vlonderpad door het natte heidegebied Koematenveld terug naar Delden.

Bekijk HIER alle informatie over de route, waar je de route ook in PDF en GPX kunt downloaden.

Bron: wegvanwandelen.nl

Noordmolen-Twickel-Landschap-Twickel

Umfassungsweg

De route heeft zijn naam te danken aan de Duitse landschapsarchitect Petzold die rond 1890 actief was om het landgoed van Baron van Heeckeren van Wassenaer verder te verfraaien. Het pad “omvat” het hart van het landgoed en geeft een uitstekende indruk van de verscheidenheid van het Twentse landschap. De route voert de wandelaar door het parklandschap rond het kasteel, de bossen, de halfopen weiden van de Azelermeen, over een vlonderpad door het natuurgebied Koematenveld, over de weidse Deldeneresch en door het oude stadje Delden.

Kaart omgeving Noordmolen met ingetekend de Umfassungsweg Twickel.

Noordmolen-Twickel - Wandelen

De Umfassungsweg is grotendeels aangelegd rond 1890. In 1891 overleed Petzold en waarschijnlijk is om die reden het laatste deel van de route nooit uitgevoerd. Onlangs is het laatste deel met financiële steun van de provincie Overijssel en de gemeente Hof van Twente gerealiseerd, waarbij twee nieuwe wandelbruggen over de provinciale weg zijn opgenomen. Heel kenmerkend is dat de route bijna uitsluitend vloeiende bogen kent.

De Umfassungsweg is de enige wandelroute op het landgoed die met paaltjes is uitgezet. De vorm van de paaltjes is geïnspireerd op de Jachtpalen van het landgoed. Deze van oorsprong zandstenen palen waren nodig om de jachtrechten op het landgoed veilig te stellen.

Aanwijzingen voor de wandelaar: – de route start bij het bezoekerscentrum / landgoedwinkel aan de Twickelerlaan – de route kan het best tegen de wijzers van de klok gelopen worden door de paaltjes te volgen. – de bewegwijzering is alleen in die richting goed zichtbaar. – in verband met de aanwezigheid van vee en kwetsbare natuur zijn honden op sommige delen van de route niet toegestaan (ook niet aangelijnd).

Download hier een eenvoudig routekaartje, uitgegeven door Stichting Twickel.

Wil je de Umfassungsweg wandelen met de route-app op je telefoon, kijk dan hier op de website van Twickel.

Het vlonderpad maakt onderdeel uit van de Umfassungsweg.

Noordmolen-Twickel-Umfassungsweg

Noordmolen-Twickel-De-Hollandsche-Molen-12-wandel-en-fiets-tochten

Molens zetten altijd iets in gang

Wandel of fiets langs wind- en watermolens en geniet van al het lekkers en moois wat de molens bieden. Ontdek waar je kunt slapen in een molen, ga pannenkoeken eten of ontdek waar je het beste meel, de beste mosterd of olie kunt kopen. Wij hebben de mooiste wandel- en fietsroutes op een rij gezet.

De mooiste routes

De Hollandsche Molen selecteerde de 12 mooiste wandel- en fietsroutes langs molens. Het zijn routes door de rustieke beekdalen van watermolens, door landschappelijk erfgoed langs poldermolens of over de stellingen van historische stadjes. Combineer de wandeling of fietstocht met een overnachting op een molen, een lunch of diner in een molenrestaurant, bezoek een molenwinkel of kijk wat er is te beleven voor kinderen. Je hoeft nooit ver te reizen om een molen te beleven.

Selecteer de afbeelding om brochure te downloaden.
Bron: De Hollandsche Molen

Hoe mooi is Twente wel niet

Wij zijn twee vrienden voor wie fietsen en wandelen een sportieve en prettige vorm van tijdbesteding zijn. Zeker Twénte, onze thuisbasis, is bij ons favoriet. Iedere keer ontdekken we weer nieuwe routes, wegen en paden.

Wij hebben deze locaties met elkaar verbonden tot de Hoemooiistwentewelniet-route. Gebaseerd op onze eigen fiets- en wandelervaringen hebben we deze route verdeeld in etappes en rondritten waarin we ook andere bezienswaardigheden in Twente hebben opgenomen. Bovendien hebben we vanuit diverse locaties rondwandelingen uitgezet en daar gaan we nog mee door de komende tijd. Op deze site willen wij deze fietstochten en wandelingen met jullie te delen. Op de pagina Overzicht fotolocaties vind je alle fotolocaties in volgorde waarop je ze tegenkomt in de Hoemooiistwentewelniet-route met een link naar de fiets- en wandeltochten waarin deze locaties voorkomen.

Er zijn vier wandelingen uitgezet op landgoed Twickel
Daarnaast hebben we een fietsrondrit speciaal door Landgoed Twickel

Noordmolen-Twickel-Hoe-mooi-is-twente-wel-niet-Deldener-Esch

Johan Oude Engberink en Rob Wegdam op de Deldener Esch

Nog meer wandelen?

Ben je met het bovenstaande nog niet uitgewandeld? Kijk dan op de pagina “Wandelen in Hof van Twente” van Visit Hof van Twente. Met “Plan je eigen route” met de routeplanner van Visittwente, kant en klare routes, de stadswandeling Diepenheim en nog veel meer.

Visit Hof van Twente is een onderdeel van HofMarketing.
Noordmolen Twente Hofmarketing