Video

Video’s

Over Noordmolen Twickel zijn in de loop der jaren meerdere video’s gemaakt. Op deze pagina vindt je een selectie van de video’s die het beste overzicht van wat Noordmolen Twickel is en doet.

Documentaire over Noordmolen Twickel

1Twente heeft een documentaire gemaakt van Noordmolen Twickel. Bekijk het drie minuten durende fragment en zie hoe een oliemolen werkt zoals dat 650 jaar geleden al gebeurde.

Zo kan het ook

Wanneer en bij welke molen deze opname is gemakt is niet bekend. Wat opvalt dat er gebruik wordt gemaakt van een kollergang met 1 steen. Daarnaast wordt de lijnzaadolie niet geslagen in een slagbank, maar een ander type pers. Je moet je afvragen of de opbrengst van de lijnzaadolie net zo hoog is, maar op deze manier past een oliemolen in een huiskamer.

Molenaar Alexandra Kolkman zoekt jongeren en vrouwen voor Noordmolen Twickel

Wil je ook molenaar worden bij dit prachtige monument?
Kijk op Ook molenaar worden?

Vlas vroeger en nu – Jan van der Geest Filmprodukties

De Noordmolen op landgoed Twickel is al meer dan 650 jaar oud. De molen is door de eeuwen heen verschillende malen gerestaureerd, zoals op gedenkstenen in de kademuren te zien is. In 1917 werd de molen hersteld, maar stilstand door onder andere gebrek aan water, leidde opnieuw tot verval. Sinds mei 1990 houden vrijwilligers de molen in bedrijf. In 2006 was weer een grote reparatie noodzakelijk.

Lijnzaadolie komt van lijnzaad, dat uit vlas komt. Vlas is dus de basis voor het produkt van de Noordmolen. In de reportage “Vlas vroeger en nu” van Jan van der Geest Filmprodukties is het gebruik van vlas door de eeuwen heen op mooie wijze in beeld gebracht.

Erfgoededucatie

Deze video is samengesteld uit een bestaande video gemaakt door Wilfried Peezekamp. Molenaars van de Noordmolen Twickel verzorgen regelmatig lessen op scholen op het gebied van erfgoededucatie.