Renovatie en Doneren

De renovatie

Op 14 december 1984 werd het nieuwe molenrad van Noordmolen Twickel in werking gesteld. Op de pagina Restauratie wordt beschreven hoe dit deel van de restauratie tot stand is gekomen. Dit was de aanzet tot de rest van de restauratie van Noordmolen Twickel.

Noordmolen-Twickel-Renovatie
Behoud dankzij vrijwillige molenaars, maar er is meer dan €100.000 nodig

De vrijwillige molenaars van Noordmolen Twickel hebben tot op heden de molen onderhouden en in stand gehouden. De financiële middelen hiervoor worden verkregen door onder andere de verkoop van lijnzaadolie, vrije giften van bezoekers en onze vaste schare donateurs. Het is inmiddels 2024, en er is een ingrijpende renovaties nodig waar meer dan €100.000 voor nodig is. Dat geld is er niet. We geven ter toelichting van de benodigde renovatie een beknopte beschrijving.

De onderstaande twee onderdelen zijn slechts een greep uit de restauratie die plaats zal moeten vinden.

 Kollergang

De kollergang is aan groot onderhoud toe. In eerste instantie is voorgesteld de assen om deze reden te vervangen, mede vanwege de veiligheid en betrouwbaarheid. Gezien het feit dat het gaat om historisch materiaal, is het bij nader inzien jammer deze zondermeer te vervangen. De assen dienen in ieder geval gedemonteerd te worden zowel voor herstel of als deze alsnog vernieuwd moeten worden. Daarnaast moeten onderdelen als de afloopbak, het steenraam en de strijkers worden gerenoveerd.

Vervangen wateras

De as van het waterrad dient vervangen te worden. Alleen al voor het blote oog is zichtbaar dat de tand des tijds hieraan begint te knagen. Zonder te beschrijven wat dit allemaal gaat inhouden, zal men begrijpen dat dit een grote en ingewikkelde klus is. Zowel buiten als binnen moet de constructie ontmanteld worden, een nieuwe as moet worden aangebracht, en alles zal weer moeten worden opgebouwd. De as zelf zal door Twickel worden geleverd via de eigen houtzagerij en de timmerwerkplaats.

Noordmolen-Twickel-Renovatie-Kollergang
Noordmolen-Twickel-Renovatie-Wateras
Vaags Meester Molenmakers

De werkzaamheden zullen worden uitgevoerd door de firma Vaags.