Noordmolen Twickel - Vacature molenaar

Persbericht Olieslaan

Persbericht

Noordmolen Twickel - Vacature molenaar

Op 5 december 2017 was het feest voor de Nederlandse molenaars. Het oude ambacht van molenaar is erkend door UNESCO als cultureel immaterieel erfgoed Een erkenning voor een oud ambacht met een mooie toekomst.

“Immaterieel erfgoed is ‘levend erfgoed’. Het omvat sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden die gemeenschappen en groepen (en soms zelfs individuen) erkennen als een vorm van cultureel erfgoed. Een bijzonder kenmerk is dat het wordt overgedragen van generatie op generatie en belangrijk is voor een gemeenschappelijke identiteit.

UNESCO Nederlan

Molens werden/worden gebruikt voor het verwerken en produceren van o.a. graan, papier en plantaardige oliën. Het zijn de ambachtslieden, in watermolens tevens molenaar, die ervoor zorgen dat deze producten op de juiste wijze kunnen worden gefabriceerd.
In de oliemolens waar olie wordt gewonnen uit zaden en noten wordt het ambacht olieslaan beoefend.

Dit oude ambacht wordt op 19 april 2024 bijgeschreven in de inventaris van het Immaterieel Erfgoed Nederland. Deze bijschrijving zal ervoor zorgen dat het ambacht niet verloren gaat in de toekomst.

Het initiatief voor deze bijschrijving is genomen door Olie- en Korenmolen Woldzigt; het borgingsplan is geschreven door betrokkenen van Olie- en Korenmolen Woldzigt, de Eerbeekse Oliemolen en Noordmolen Twickel. Betrokkenen van alle nog werkende oliemolens in Nederland en een aantal door de schrijvers benaderde bestuurders hebben dit initiatief ondersteund.

Om 16.30 uur bekrachtigen de initiatiefnemers de inschrijving middels het ondertekenen van het document door Hans Meijer, penningmeester en Marjan Schetsberg, bestuurslid van Olie– en Korenmolen Woldzigt, Herman Heskamp, molenaar Eerbeekse oliemolen en Jan Gröneveld, secretaris Stichting Beheer Noordmolen Twickel.

 

De ondertekening vindt plaats bij:
Olie- en Korenmolen Woldzigt
Hoofdstraat 58
9315 PC Roderwolde (Noordenveld)
www.oliemolens.nl

Noordmolen Twickel - Immaterieel Erfgoed - Olieslaan

Please follow and like us:
fb-share-icon
Tweet 20
Geplaatst in Evenement, Immaterieel Erfgoed.