Twents vlas

Twents vlas succesvol verwerkt tot lijnzaadolie

Eerste persing Twents vlas sinds jaren

Vrijwilligers van de Stichting Stadslandbouw Hof van Twente waren afgelopen vrijdag 28 oktober getuige van de eerste persing van Twents vlas sinds jaren. De persing, die plaats vond bij de Noordmolen in Delden, leverde in totaal drie liter pure lijnzaadolie op.

In samenwerking met diverse partijen, waaronder de stichting Vlasmanifestatie, Rolsma verven, Welnesscentrum Ayurveda en Saxion Hogeschool Enschede, is het project in het voorjaar van 2016 opgestart. Doel van het project is een traditioneel Twents gewas te herintroduceren in de vorm van een hedendaags product. Daarbij is het oog gevallen op een zeepje dat als streekproduct zal worden verkocht. De studenten van Saxion Hogeschool gaan de handzeepjes maken.

Vlas

Vlas is een gewas dat vroeger aan de basis van de Twentse textielindustrie stond. Naast de lijnzaadolie levert vlas ook allerhande bijproducten op. Zo kunnen de stengels tot vezels worden verwerken, waarvan linnen wordt gemaakt. De zaaddozen zijn zeer gewild als kattenbakvulling omdat ze vocht en geurtjes vasthouden. Het houtige deel uit de stengels is een goede basis voor isolerend plaatmateriaal.

vlasproject

Project

Het project wordt op de voet gevolgd door Schildersbedrijf van der Geest, omdat er bio-based  verfproducten uit kunnen worden verkregen. Wellnesscentrum Ayurveda ziet de natuurlijke olie als een welkome aanvulling op de lijn natuurlijke producten. Voor Saxion Hogeschool is het prachtige proeftuin, om de studenten meer natuurlijke grondstoffen te laten herontdekken.

Ook verpakking en verwerking spelen een rol, waardoor IPO (Industrieel Product Ontwerp) en MER (Management Economie en Recht) bij het project zijn betrokken.

Het gewas vormt de basis voor een Agro-science park dat in de nabije toekomst in Goor gaat ontstaan.

Goor  28-10-2016

Please follow and like us:
fb-share-icon
Tweet 20
Geplaatst in Algemeen en getagd met , , , , , , .