Subsidie voor bouwtekeningen Noordmolen Twickel
De Stichting Beheer Noordmolen Twickel heeft een prachtig bedrag aan subsidie ontvangen van het Fonds voor Cultuurparticipatie.
Subsidie Deze subsidie is bedoeld om het inwendige deel van de Noordmolen met de maatvoering op tekening te zetten. Zodat het cultureel erfgoed voor altijd is vastgelegd. Het gebouw van de molen staat al gedeeltelijk op tekening, maar de maatvoering ontbreekt.
Investering Belang van de investering is de zorg voor continuïteit van de oliemolen in geval van een calamiteit. De organisatie en natuurlijk de vrijwilligers kunnen er van op aan dat indien de molen afbrandt of anderszins schade oploopt, deze weer hersteld kan worden.
Gaande- en slaande werk Het z.g. “gaande- en slaande werk” van de molen is van bijzonder belang. Dit is o.a. de kollergang, vuister, slagbank en de aandrijving daarvan via de diverse kamwielen.
Erfgoedvrijwilligers De Molenaars van De Stichting Beheer Noordmolen Twickel zijn “erfgoedvrijwilligers” die hun ziel en zaligheid in hun Noordmolen steken. Zij willen natuurlijk dat dit stuk unieke erfgoed in zijn originele vorm blijft bestaan.
Wat biedt de Noordmolen Tijdens de opening van de molen wordt er olie geslagen uit lijnzaad. De molenaars ontvangen de bezoekers, geven voorlichting over het eeuwenoude ambacht van molenaar. Ook vertellen zij over de geschiedenis van de ruim 700 jaar oude molen.
Uitvoering project De technische uitvoering van het project en tekenwerk wordt verricht door LBA Projectbureau uit Groenlo in samenwerking met de initiatiefnemer Jan Hilverdink en enkele molenaars.
LBA scant met een geavanceerde Leica P40 scanner met hoge snelheid en kwaliteit van1 miljoen punten per seconde het inwendige en het uitwendige van de Noordmolen.
Het resultaat is een enorme digitale puntenwolk die dient als basis voor het maken van de technische tekeningen.
Handmatig inmeten Omdat de scanner niet alles kan zien, worden de tekeningen handmatig aangevuld met de ontbrekende gegevens. Het is de bedoeling dat de leerlingen restauratietechniek van het ROC uit Almelo hierbij behulpzaam zijn.
De scan is 31 maart 2020 gemaakt. In de loop van april 2020 komen de tekeningen gereed, deze worden dan via steekproeven op maatvoering gecontroleerd.
Daarna moet er nog handmatig een tekening gemaakt worden met detail onderdelen, die de scanner niet heeft kunnen zien.