Noordmolen-Twickel-Renovatie-Wateras

Die 36.000 euro is er niet

Noordmolen Delden heeft 36.000 euro nodig voor de renovatie.

Dat geld is er niet.

Noordmolen-Twickel-Renovatie-Wateras

De vrijwillige molenaars van Noordmolen Twickel hebben tot op heden de molen onderhouden en in stand gehouden. De financiële middelen hiervoor worden verkregen door onder andere de verkoop van lijnzaadolie, vrije giften van bezoekers en vaste schare donateurs. Maar dat is niet voldoende. “Het is inmiddels 2023, en er zijn twee ingrijpende renovaties nodig waar 36.000 euro voor nodig is. Dat geld is er niet.”

Kollergang

De kollergang is aan groot onderhoud toe. In eerste instantie is voorgesteld de assen om deze reden te vervangen, mede vanwege de veiligheid en betrouwbaarheid. Gezien het feit dat het gaat om historisch materiaal, is het bij nader inzien jammer deze zondermeer te vervangen. De assen dienen in ieder geval gedemonteerd te worden zowel voor herstel of als deze alsnog vernieuwd moeten worden. Daarnaast moeten onderdelen als de afloopbak, het steenraam en de strijkers worden gerenoveerd.

Vervangen wateras

De as van het waterrad dient vervangen te worden. Alleen al voor het blote oog is zichtbaar dat de tand des tijds hieraan begint te knagen. Zonder te beschrijven wat dit allemaal gaat inhouden, zal men begrijpen dat dit een grote en ingewikkelde klus is. Zowel buiten als binnen moet de constructie ontmanteld worden, een nieuwe as moet worden aangebracht, en alles zal weer moeten worden opgebouwd. De as zelf zal door Twickel worden geleverd via de eigen houtzagerij en de timmerwerkplaats.

Donaties

De vrijwillige molenaars hopen middels donaties het bedrag bij elkaar te krijgen. Ook wordt gekeken naar de Stichting Twickel, formeel eigenaar van de molen. Klik hier om naar de pagina te gaan om te doneren.

Bron: www.nieuwsuitdelden.nl

Please follow and like us:
fb-share-icon
Tweet 20
Geplaatst in Doneren, Noordmolen, Restauratie, Technisch en getagd met .