Noordmolen-Twickel - Molino

Windmolens op Fuerteventura

Windmolens op Fuerteventura

Op Fuerteventura kom je op verschillende plaatsen allerlei soorten en maten windmolens tegen. De traditionele windmolens zijn erg mooi om te zien.

Naast de stenen windmolens met vier of zes wieken zie je ook een groot aantal kleine houten en metalen windmolens.

De mooiste zijn de traditionele windmolens die vooral gebruikt worden om ‘gofio’ te maken. Gofio was vroeger een belangrijk ingrediënt binnen de eenvoudige keuken van Fuerteventura. Gofio is meel dat gemaakt wordt van geroosterde tarwe. Het wordt daarna niet als brood gebakken maar kan gemengd met melk gegeten worden of gemengd met water en suiker. Gofio wordt ook gebruikt als proteïne leverend bindmiddel in soepen, stoofpotjes, ijs en sauzen.

Bezoekersmolen in Tiscamanita

Tiscamanita

Wie wil zien hoe de windmolens werken en hoe gofio gemaakt wordt die kan het beste de bezoekersmolen in Tiscamanita bezoeken. Het informatiecentrum dat daar gevestigd is klein en u zult niet veel tijd kwijt zijn aan een bezoek en je leert er alles over windmolens en gofio. Als je geluk hebt kun je live zien hoe gofio gemaakt wordt. De vier wieken tellende windmolen bij het bezoekerscentrum laat men eens per week draaien. Dit wordt vlak van te voren bepaald, omdat men afhankelijk is van de wind. Posters in de verschillende ruimtes van de molen geven u uitleg over de werking van de molens en hoe het graan werd vermalen. Tevens ziet u dat graan niet alleen door de molens vermalen werd, maar dat de boeren ook over andere methoden beschikten.

Hoewel de aanwezigheid van windmolens veroorzaakt is door de vaak aanwezige wind, is er geen garantie dat er voldoende wind staat. Men laat daarom het moment van draaien afhangen van de weersverwachtingen.

Verspreid over het eiland liggen verschillende soorten molens en vanaf het centrum kunt u een molenroute (Ruta de los Molinos) maken, waarbij u langs de diverse types komt.

Molino


Molina

Lajares, 2 typen windmolens

In Lajares kun je 2 verschillende windmolens naast elkaar aantreffen: een molino en een molina. De molens werden vroeger gebruikt voor het malen van koren, maar in de tweede helft van de vorige eeuw nam de betekenis van de landbouw voor het eiland af, waardoor de molens gaandeweg hun functie verloren. Vele raakten daardoor in verval; maar inmiddels hebben de eilandbewoners een programma gestart om een aantal daarvan weer te restaureren en in zijn volle glorie te herstellen. De molens werden destijds meestal op een verhoogde plek gebouwd, opdat zij maximaal zouden kunnen profiteren van de kracht van de passaatwind. In eerste instantie werden alleen de stenen, robuuste molens (de molino’s) gebouwd. Later in de 19de eeuw werd een molen (de molina) ontworpen, waarbij het windrad op een houten stelling zat. De molina had weliswaar als nadeel dat zij erg gevoelig was voor rukwinden, maar ze had wel 2 belangrijke voordelen: ze bereikte al bij lage windsnelheden haar maximale vermogen, én alle maalactiviteiten vonden op één enkele verdieping plaats, zodat de molenaar niet meer met volle zakken graan op en neer hoefde te sjouwen.

Geplaatst in Algemeen, Molens en getagd met , , , , , , , , , , , .