Noordmolen-Twickel-Umfassungsweg

Umfassungsweg Twickel

Umfassungsweg Twickel

De Umfassungsweg is een wandelroute van ca. 11 km die de mooiste landschappen van het landgoed Twickel in een vloeiende lijn met elkaar verbindt.

Noordmolen-Twickel-Umfassungsweg

De route heeft zijn naam te danken aan de Duitse landschapsarchitect Petzold die rond 1890 actief was om het landgoed van Baron van Heeckeren van Wassenaer verder te verfraaien. Het pad “omvat” het hart van het landgoed en geeft een uitstekende indruk van de verscheidenheid van het Twentse landschap. De route voert de wandelaar door het parklandschap rond het kasteel, de bossen, de halfopen weiden van de Azelermeen, over een vlonderpad door het natuurgebied Koematenveld, over de weidse Deldeneresch en door het oude stadje Delden.

De Umfassungsweg is grotendeels aangelegd rond 1890. In 1891 overleed Petzold en waarschijnlijk is om die reden het laatste deel van de route nooit uitgevoerd. Onlangs is het laatste deel met financiële steun van de provincie Overijssel en de gemeente Hof van Twente gerealiseerd, waarbij twee nieuwe wandelbruggen over de provinciale weg zijn opgenomen. Heel kenmerkend is dat de route bijna uitsluitend vloeiende bogen kent.

Umfassungsweg vlonderpad De Umfassungsweg is de enige wandelroute op het landgoed die met paaltjes is uitgezet. De vorm van de paaltjes is geïnspireerd op de Jachtpalen van het landgoed. Deze van oorsprong zandstenen palen waren nodig om de jachtrechten op het landgoed veilig te stellen.

Aanwijzingen voor de wandelaar: – de route start bij het bezoekerscentrum / landgoedwinkel aan de Twickelerlaan – de route kan het best tegen de wijzers van de klok gelopen worden door de paaltjes te volgen. – de bewegwijzering is alleen in die richting goed zichtbaar. – in verband met de aanwezigheid van vee en kwetsbare natuur zijn honden op sommige delen van de route niet toegestaan (ook niet aangelijnd).

Download hier een eenvoudig routekaartje, uitgegeven door Stichting Twickel.

 

Bron: www.visithofvantwente.nl

Geplaatst in Geschiedenis en historie, Rondom de Noordmolen en getagd met , , , .