Northern Dutch Windmill - San Francisco - Golden Gate Park

De Northern Dutch Windmill in San Francisco

De Northern Dutch Windmill in San Francisco

Molenaar Jan Gröneveld was in oktober 2017 in San Francisco. In het Golden Gate Park staat de Northern Dutch Windmill. Er staan twee nog functionerende windmolens op de zuidwestelijke punt van het park.

Northern Dutch Windmill - San Francisco - Golden Gate Park

Historie

In de jaren tussen 1870 en 1890 werd het park aangelegd op zanderige duinen en diende te worden voorzien van irrigatie. In 1902 gaf de parkcommissie opdracht voor de bouw van twee windmolens om het grondwater op te pompen die nodig was voor de irrigatie van het park, waarmee de waterbehoefte niet ten koste ging van het water dat nodig was voor overige doeleinden van de stad. De Northern Dutch Windmill werd in 1903 opgeleverd en kon 113.000 liter water per uur oppompen. De Murphy Mill kon 150.000 per uur oppompen. In 1913 werden elektrische pompen ingezet om de molens te vervangen. Rond het jaar 1950 waren de molens vervallen tot ruïnes.

Restauratie

In 1964 werd door de San Francisco Citizens Commission de Restoration of the Golden Gate Park Windmills opgericht en geleid door Eleanor Rossi Crabtree, dochter van de voormalig burgemeester Angelo Rossi van San Francisco.  De restauratie van de Northern Dutch Windmill werd in 1981 afgerond. Het Queen Wilhelmina Tulip Garden ligt naast de molen. De restauratie van de Murphy Mill begon in 2002 en werd heropend in 2012.

De molen was ten tijde van het bezoek niet toegankelijk. Ook konden geen foto’s van het interieur gevonden worden. Over de Murphy Mill zijn geen noemenswaardige artikelen te vinden, waar door op deze molen in dit artikel verder niet wordt ingegaan.

Northern Dutch Windmill - San Francisco - Golden Gate Park

Golden Gate Park

De gene die San Francisco niet kennen verwachten wellicht dat het Golden Gate Park direct grenst aan de Golden Gate Bridge. Dat is niet het geval. Het Presidio Park ligt aan de voet van de Golden Gate Bridge. De Northern Dutch Windmill staat op het meest zuidwestelijke punt van het Golden Gate Park en circa 400 meter vanaf het strand van de Grote Oceaan of wel Stille Oceaan. Bekijk hier de ligging van de molen.

Geplaatst in Internationaal, Molens en getagd met , , .