Muizenruiter bij Noordmolen geplaatst

Muizenruiter bij Noordmolen geplaatst

Het vlaszaad waaruit in de Noordmolen lijnolie wordt geslagen heeft o.m. een grote aantrekkingskracht op muizen. De vrijwillige molenaars doen veel om de muizen te bestrijden. Aan het milieuvriendelijke arsenaal van bestrijdingsmiddelen is recent een nieuwe methode toegevoegd; de steenuil gecombineerd met een muizenruiter.

Steenuil met prooi

Steenuil

De steenuil leeft graag in kleinschalig boerenland met voldoende natuurlijke variatie. Op verzoek van het bestuur van Stichting Noordmolen Twickel heeft de vrijwilligersorganisatie Hofvogels onderzoek gedaan rond de Noordmolen. De omliggende bossen zijn de habitat van de bosuil en het landschap langs de Azelerbeek bleek zeer geschikt voor de steenuil. In overleg met de bewoners van erve Olieslager is in een perenboom vlak bij de beek een steenuilenkast geplaatst.
Wie meer wil weten over het leven van een steenuil kan de website van beleef de lente raadplegen: //www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/steenuil
De webcams staan niet bij de uilenkast op erve Olieslager.

Muizenruiter

Om de muizen weg te lokken uit het gebouw van de Noordmolen is in de buurt van de beek een zogeheten muizenruiter geplaatst. Onderstaande foto toont de ruiter.

Muizenruiter bij de Noordmolen

De muizenruiter van wilgentakken waarbinnen de muizen zich veilig wanen. De muizen worden gelokt door regelmatig voer te strooien in de ruiter. De steenuil kan muizen op weg naar of op terugreis van de muizenruiter te grazen nemen.
Onderstaande foto geeft een beeld van de ruiter langs de Azelerbeek met daarachter erve Olieslager.
De steenuilenkast is opgehangen in een perenboom, links van de hooikap.

Muizenruiter met zicht op Olieslager

 

 

 

 

 

Uilenkast

In een uitvergroting is de uilenkast enigszins zichtbaar.

Uilenkast in perenboom

De uilenkast is opgehangen door vrijwilligers van Stichting Hofvogels. De kast is ‘steenmarterproof’ door het gebruik van een kruipdoor sluipdoor toegang, die geen probleem vormt voor de steenuil. Voor de marter vormt deze toegang een onneembare barrière. Hofvogels monitoort de steenuilen van erve Olieslager en zal ook het bestuur van de Noordmolen op de hoogte houden van het wel een wee van dit kleinste uiltje in Nederland.
We hopen op een succesvolle muizenbestrijding en een bijdrage te leveren aan de verbetering van het uilenbestand rondom de Noordmolen.

Molenaar Wiendelt de Lange, Delden, 1 maart 2018

Geplaatst in Noordmolen en getagd met , , , , , , , .