Het mysterie van de Maria van Azelo

Het mysterie van de Maria van Azelo

Boom stond op de nominatie voor kap, totdat Maria opdook in AZELO.
Niemand weet hoe ze er gekomen is. Toch hangt ze al vier jaar hoog in de boom: Maria van Azelo.

Marc Oortman, pastoor van de Heilige Geestparochie in Delden, wist niet wat hij zag. “Een geschilderde beeltenis van Maria in de holte van een oude eik: daar kom ik graag mijn huis voor uit.” Een van de molenaars van de Noordmolen bracht hem maandag naar de plek. Nog dezelfde avond zette hij de foto’s op Facebook.

Een bovennatuurlijke ingreep sluit hij inmiddels uit. “Een pelgrimsoord zal het niet worden, maar bijzonder is het wel. Iemand moet de moeite hebben genomen om met een ladder het bos in te gaan en dat paneel daar op te hangen. Wie dat gedaan heeft? Dat is een groot mysterie. De boeren in de directe omgeving in ieder geval niet. Die zijn allemaal protestant.”

Vier meter hoog in een boom bij de Noordmolen kijkt Maria uit over Twickel  Foto Carlo Terellen

Eiken
Al zeker vier jaar hangt ze op haar plek, Maria van Azelo. Ze duikt wel vaker op in bomen, bij voorkeur eiken, maar nog nooit op Twickel. Bosbaas Gert Jan Roelofs was vier jaar terug dan ook hogelijk verbaasd toen de aanwezigheid van de Moeder Gods in een oude boom vlakbij de Noordmolen in Azelo hem ten ore kwam.

“Er is hier in al die eeuwen van alles gebeurd, maar dit is toch iets nieuws. We hebben ook onmiddellijk besloten om het beeld te laten zitten. Zoiets aparts moet je gedogen. Als Maria Twickel verkiest om zich te laten zien, wie zijn wij dan om haar weer te verwijderen?”

Wonderen
Ook hij tast in het duister omtrent de herkomst. “Werkelijk geen idee, en dat is eigenlijk maar goed ook. Van sommige dingen moet je je niet afvragen hoe ze er zijn gekomen. Dit beeld ís er gewoon. Hoewel Twickel protestant is, is Maria hier welkom.”

Wonderen zijn er nog niet gebeurd. “Althans, niet dat ik weet”, zegt Marc Oortman. Maar volgens Gert Jan Roelofs stappen er regelmatig fietsers af. “De meeste mensen vinden het een bijzondere plek. Ze vertellen het ook aan elkaar door.”

Eén klein wonder heeft Maria van Azelo echter al wel verricht. Roelofs: “Voordat die beeltenis er was, stond de boom op de nominatie om te worden gekapt. Ik had er al een groot geel kruis opgezet. Na het verschijnen van Maria hebben we toch maar besloten om daarvan af te zien, wellicht tegen beter weten in. Niet lang daarna was er een storm en is de bovenste helft van de boom alsnog omgewaaid. Precies boven de nis is de stam afgeknapt, maar Maria was er nog. Een beeld dat zulke dingen overleeft, mag van mij nog heel lang blijven.

Bron: Tubantia 17-07-2017 – Herman Haverkate

Geplaatst in Rondom de Noordmolen en getagd met , , , , , .