Noordmolen Twickel - Huttentut

Huttentut

Wat is huttentut

Bij het lezen van: “De Noordmolen in vele facetten”, het boekje dat gemaakt is naar aanleiding van het 25 jarige bestaan van de vrijwilligers van de Noordmolen, kom je het woord huttentut tegen.

In de inleiding staat: De oliemolen verwerkt op traditionele wijze lijnzaad tot lijnolie; eerder werden ook andere plantaardige oliën van huttentut en hennep gewonnen.

In onze molenbijbel “Molens, Mulders, Meesters” van H. Hagens 1978 staat: Huttentut heeft zeer kleine, flets geelbruine zaadjes, de olie heeft een groenachtige kleur en ruikt en smaakt onaangenaam. Het meest werd ze gebruikt voor verlichting.

Maar wat is eigenlijk huttentut

Uit: //nl.wikipedia.org/wiki/Huttentut

Huttentut (Camelina sativa), ook dederzaad, vlasdodder of vlasdotter genoemd, is een plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De plant komt over het gehele noordelijk halfrond in het wild voor. Mogelijk is de plant oorspronkelijk afkomstig uit West-Azië. De plant heeft een gele bloem.

Toepassingen

De bloem wordt door verschillende soorten insecten bestoven. Vooral bij bijen is het een erg geliefde bloem vanwege de hoeveelheid nectar.

Uit de zaden kan olie worden geperst. De olie werd vroeger vooral gebruikt voor olielampen, als spijsolie en soms als smeermiddel. De stengels van de plant zijn geschikt voor het maken van bezems. Vroeger werden de kleinere stukjes ook gebruikt als een soort schuursponsje.

Huttentut is een van de planten die ruwweg 2000-3000 jaar geleden werden verbouwd op de zogenaamde raatakkers, ook wel bekend als celtic fields. Het is daarmee een van de oudste Nederlandse cultuurgewassen.

Tegenwoordig is er belangstelling voor toepassing als tweede generatie biodiesel. Op 23 november 2009 was KLM de eerste luchtvaartmaatschappij die gedeeltelijk (één van de vier motoren) op een uit deze plant vervaardigde bio kerosine een vliegtuig met passagiers liet vliegen boven Nederland.

Uit andere bronnen:

//degodin.nl/webwinkel/product/huttentut/

(Pre)historisch, geel bloeiende plant uit de koolfamilie, die behalve als saladeplant gebruikt werd voor de olie uit de zaden die gebruikt werd voor zeep, vernis, spijs- en lampolie.

Oudste vindplaats in het neolithicum. Zaaien apr-sept, oogst vanaf juli. Eenjarig, tot 1m hoog, geel.

In het wild zeldzaam.

Binnenstebuiten

Op TV is regelmatig het programma “binnenstebuiten” te zien, op 4 september 2019 was er uitzending over een Nederlands bedrijf dat huttentut verbouwd en hiervan olie maakt.

//binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/recepten/huttentut-olie

Culinair expert Alain Caron is in het pittoreske Brabantse dorp Teteringen om een exclusieve olie te proeven, huttentut-olie. Makers Jaap en Emiel staan hem al op te wachten in het bloeiende veld. De mannen hebben jarenlang moeten pionieren om het gewas, wat ook wel bekend staat als valse vlas, zo te telen dat er nu een goede olie uit voortkomt. Alain kan er wel mee uit de voeten en maakt er een heerlijke salade mee.

Indien men het programma wil bekijken kan dat via de volgende link:

//binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/terugkijken/4-september-2019

Vanaf 5.44 min. begint het deel over huttentut.

Meer info over het biologische geteelde huttentut zie: //www.heiningenhoef.nl/

Al met al een bijzondere plant.

 

Geplaatst in Algemeen.