Geen schade Noordmolen door storm

Geen schade Noordmolen door storm

De naweeën van storm ‘Frederike’ (geen schade Noordmolen)

Rond de 1.000 gesneuvelde bomen op het Landgoed Twickel worden opgeruimd

De schade van de zeer zware storm van donderdag 18 januari bezorgt de bosploeg op het Landgoed Twickel nog handenvol werk. De naweeën van ‘Frederike’.

Bosbaas Gert-Jan Roelofs van het Landgoed Twickel wijst op de hoek Twickelerlaan-Bornsestraat naar een afgeknapte eik. “Deze boom was 285 jaar oud. Het was een enorme eik. Nog een geluk dat die de eiken in de buurt, die tien jaar geleden werden geplant niet heeft geraakt”, zegt Roelofs.

Even daarvoor poseert de bosbaas voor een tientallen meters lange Douglasspar die de storm niet heeft overleefd. Het gat dat de omhoog gekomen wortels in de grond hebben geslagen lijkt op een bomkrater. “De wortels van sparren liggen vlak onder de oppervlakte. Deze bomen zijn dus gevoelig voor storm. Dennen staan vaster in de grond, die knappen af. Je kunt goed zien dat ze gedraaid zijn afgeknapt, zoveel kracht had die storm.”

Landgoed Twickel
Op het landgoed van 4.000 hectare gingen die donderdag zo’n 1.000 bomen tegen de vlakte. Ze bleken niet bestand tegen windstoten van meer dan 120 kilometer per uur. Op het lijstje van de zwaarste stormen van de afgelopen 50 jaar valt: ‘Frederike’, zoals de storm in Duitsland werd genoemd, binnen de top 10.

De bosploeg van het Landgoed Twickel telt drie medewerkers. Roelofs zegt dat er nog twee tot drie maanden nodig zijn om de schade weg te werken. De medewerkers krijgen assistentie van een ingehuurde kraan met een machinist.

Industrie- en brandhout
De helft van de gesneuvelde bomen behoort tot de ‘zware bomen’, zoals eiken en beuken. Dat is 1.000 kubieke meter hout. De andere zijn naaldbomen, eveneens zo’n 1.000 kub. Van de 2.000 kub in totaal is 500 kub bruikbaar als ‘industriehout’ voor onder meer zagerijen, spaanplaat- en papierfabrieken.

De rest (1.500 kub) is brandhout. Stammen met een een doorsnede van 5 tot 60 centimeter worden versnipperd en verwarmen het kasteel en andere gebouwen op het landgoed. Dunnere stammen blijven liggen of worden op het paasvuur gegooid of als brandhout aan particulieren verkocht.

Roelofs: “De vraag is nu hoe we die schade compenseren? Waar gaan we herplanten? Dat is een mooie uitdaging.”

Tubantia 3-2-2018

Geplaatst in Noordmolen en getagd met , , , , , .