Noordmolen Twickel - Eschmolen Delden

Eschmolen te Delden – De herbouw van een monument

Eschmolen te Delden – De herbouw van een monument

Ruim vijftig jaar geleden is de Eschmolen in Delden afgebrand. Daarmee verloor de streek een van de mooiste en oudste industriële gebouwen van Delden en Twickel. Stichting Eschmolen Delden wil de molen herbouwen en in ere herstellen dichtbij zijn oorspronkelijke plek, openstellen voor het publiek en daar mee het toerisme een impuls geven.

Noordmolen Twickel - Eschmolen Delden

Eschmolen 1910. Molenaar Derk Jan van den Berg voor de molen aan de Almelosestraat. In de verte het stadje Delden.

Historie van de Eschmolen te Delden

De in 1734 gebouwde Eschmolen, een windkorenmolen, stond op de Deldeneresch aan de weg van Delden naar Almelo. Door de komst van elektriciteit in Delden waren er enkele elektrische maalderijen gekomen die onafhankelijk van de wind konden malen. Dit heeft tot gevolg dat Derk Jan van den Berg zich genoodzaakt zag zijn beroep als molenaar in 1914 te beëindigen. De Eschmolen, eigendom van Twickel, wordt verhuurd als opslagruimte.

De molenromp in 1959, vlak voor de brand.

Noordmolen Twickel - Eschmolen Delden - Gereformeerd gezinsblad

Gereformeerd gezinsblad 30 juli 1959.

Tijdens een hevige storm in 1934 breekt de bovenas en vielen de wieken van de molen. Op 28 juli 1959 brandt het restant van de molen af als gevolg van brandstichting.
Op initiatief van Derk Rouwhorst, die tijdens zijn jeugd vlak bij de molen woonde, wordt in 2010 de Stichting Eschmolen Delden opgericht, met als doel de Eschmolen te herbouwen. Dat dit plan op veel sympathie kan rekenen blijkt wel uit de brede steun uit de samenleving. De Stichting Twickel, de Gemeente Hof van Twente, de Provincie Overijssel, veel Deldense ondernemers en niet in het minst de 500 Vrienden die de Stichting Eschmolen Delden telt, maken het mogelijk dat de herbouw op termijn gerealiseerd zal worden.

Noordmolen Twickel - Eschmolen Delden

 

 

Auteur: Jan Brummer – Secretaris Stichting Eschmolen Delden

Geplaatst in Geschiedenis en historie, Rondom de Noordmolen, Twickel en getagd met , , , , , .