Erfgoed educatie

Erfgoed educatie

Bij Erfgoededucatie gaat het om het leren over wat in vroegere tijden in onze omgeving is gebeurd. Het gaat over gebouwen zoals kastelen, oude molens en middeleeuwse stadjes, maar ook over de verhalen en de bijzondere plekken en het landschap in de buurt waar we wonen. Wat is er bewaard en wat willen we doorgeven aan de kinderen, die na ons komen? Met andere woorden: wat dragen we over aan de volgende generatie!

De molenaars van de Noordmolen hebben samen met onze gemeente Hof van Twente drie lessen gemaakt over zo’n bijzonder erfgoed, namelijk de oude watermolen op het Landgoed Twickel, die er al staat sinds het jaar 1347.

Lessen

In de eerste les vertelt de juf of de meester over jullie bezoek aan de Noordmolen; maar eerst wordt in de klas verteld waarom “erfgoed” eigenlijk zo belangrijk is en waarom we dat willen bewaren voor later. Je kunt dan zelf ook vragen stellen aan je juf of meester over vroeger en nu, de betekenis van zo’n watermolen voor het kasteel Twickel en Delden. De geschiedenis van dit oude erfgoed is ook heel interessant en op internet kun je zelf ook meer over dit onderwerp vinden. Van de vragen en opmerkingen van andere leerlingen kun je ook veel leren.

In de tweede les breng je een bezoek aan de Noordmolen zelf. Daar vertellen de molenaars over de molen en welk werk zij verrichten. Bovendien krijg je in een groepje een aantal foto’s mee van onderdelen van de molen, die je moet opzoeken. Bij de handenarbeidles ga je met de bouwplaat van de molen aan het werk en op de verjaardagskalender schrijf je de verjaardagen van je vriendjes en vriendinnen.

In de derde les zorgen we samen voor een soort samenvatting van je bezoek aan de Noordmolen. Dan weet je wat er gemaakt wordt en hoe, op welke wijze er energie wordt opgewekt en waarvoor het product werd en wordt gebruikt. Er zijn ook wel andere molens, waar andere producten worden gemaakt. Kun je enkele molens opschrijven?

Voor meer informatie Jan Hilverdink 074-3761991

Download hier het lesmateriaal van de Noordmolen van CuBaHof.
Kijk hier voor meer informatie over het lesprogramma van de CuBaHof.